Gepubliceerd door Anton Sinke op LinkedIn, 30 april 2019

’Het begin van alles’ van David Bercovici is een eindeloos mooi boekwerkje.

Het gaat over de opwarming van de aarde en het vermogen van de aarde om dit probleem zelf weer op te lossen. Echter het tijdsframe van de aarde is van een ander orde dan dat van de mensheid. David Bercovici is hoogleraar Geofysica aan Yale University en hij legt uit waarom er leven is op aarde (op zich een hele prestatie) en ook waarom er altijd leven op aarde zal blijven! De intelligentie van onze kosmos wordt bijzonder duidelijk en vooral ook het feit dat de mensheid een uitdaging heeft.

Er is een natuurlijk afweermiddel, dat onze planeet gebruikt als er te veel of te weinig CO2 in de atmosfeer zit. Namelijk door te schuiven met de tektonische platen.

Als de mensheid niet tot een oplossing weet te komen voor haar eigen voortbestaan, dan zorgt de aarde er zelf binnen een paar miljoen jaar voor dat alles weer op orde is, door alle overtollige kooldioxide weer op te nemen in de aardmantel. Dat wij niet zo lang kunnen wachten is ons probleem, en niet dat van de aarde.

Er zijn tal van oorzaken voor klimaatverandering. De vraag ‘heeft onze activiteit enige betekenis’ is zoiets als de vraag of Russisch roulette van invloed is op je overlevingskans. Als het doel is om te overleven is het juiste antwoord om niet aan Russisch roulette te beginnen…

De mensheid bezit het vermogen, én heeft de mogelijkheden om voortijdig te handelen in plaats van enkel reactief – of erger: als het te laat is.

De schrijver concludeert ‘Wij zullen zien of deze of de volgende generatie in staat is al onze kennis aan te wenden om alle generaties na ons te laten overleven. Dat zou een unicum zijn in de geschiedenis van het leven, en misschien wel het hele universum’.

Wat mij in het boekje trof is de eenvoud waarmee hele complexe zaken worden verwoord. Bijvoorbeeld de beschrijving over de winden op aarde heb ik nergens zo duidelijk uitgelegd gelezen. Interessant is ook de behandeling vanaf het ontstaan van de aarde (oerknal) en de voorbeelden van de onwaarschijnlijke intelligentie van de werking van de natuur op aarde en daarbuiten. Wij mensen kunnen onze verantwoordelijkheid nemen en in actie komen. Om te overleven. Deze schrijver benadert dit op een wetenschappelijke en afstandelijke manier. Zonder oordeel. Voor mij echter is dit boekwerkje een bevestiging dat wij mensen in actie zullen moeten komen voordat het proces van opwarming niet meer valt om te keren.